Pages

22 April 2012

KUIH LOMPANG



BAHAN BAHAN :

2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung sagu
1 cawan gula
1 sudu teh air mawar ( x letak)
4 cawan air
daun pandan

CARA CARA:

1) Satukan tepung beras dan tepung sagu
2) Gaulkan dengan 2 cawan air dan ketepikan.
3) Gula masak dengan 2 cawan air dan daun pandan sampai mendidih.
4) kemudian tuang air gula kedalam  adunan tepung tadi, gaul rata dan tapis.
5) Asingkan pada beberapa bahagian, dan warnakan mengikut warna kegemaran.
6) Panaskan kukusan, bila air mendidih letakan acuan dan kukus 5 minit.
7) Tuangkan adunan dan kukus selama 20 minit atau sampai masak.
8) Sejukkan dan bolehlah dihidangkan bersama kelapa yang dicampurkan dengan sedikit  garam.

SELAMAT MENCUBA..............

RESEPI DI AMBIL " Dari dapur CT "

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim