BAHAN BAHAN
270 GM TEPUNG GANDUM
250 GM GULA KASTOR
3 BIJI TELUR A
2 SUDU BAKING POWDER
1 SUDU BESAR OVELLETE
180 GM SUSU SEGAR( SUSU CAIR)
INTI STRAWBERRY FILLING
CARA CARA:
1) PUKUL TELUR, OVELLETE & GULA HINGGA KEMBANG , PUTIH
DAN RINGAN
2) KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG YANG DIAYAK BERSAMA BAKING POWDER
SEDIKIT SEDIKIT DISELANG SELIKAN DENGAN SUSU.
3) PUKUL LAGI HINGGA SEMUANYA SEBATI.
4) PUKUL SEKEJAP SAJA. JANGAN LAMA SANGAT.
5) BAHAGI ADUNAN PADA 2 BAHAGIAN DAN WARNAKAN MERAH
MASUKKAN DALAM PIPPING BEG.
6) PANASKAN KUKUSAN 10 MINIT, LAPIK ACUAN DENGAN PAPER
LINER. KEMUDIAN MASUKKANSEDIKIT ADUNAN LETAK INTI
DAN TUTUP SEMULA DENGAN ADUNAN. AKHIR SEKALI BUAT CORAK
ATAS ADUNAN DENGAN WARNA YANG BERLAINAN, KUKUS
LEBIH KURANG10 MINIT, JANGAN LAMA SANGAT.
0 comments:
Post a Comment