Pages

24 May 2011

APAM DOT2


BAHAN BAHAN

 270 GM TEPUNG GANDUM
 250 GM GULA KASTOR
 3 BIJI TELUR A
 2 SUDU BAKING POWDER
 1 SUDU BESAR OVELLETE
 180 GM SUSU SEGAR( SUSU CAIR)
 INTI STRAWBERRY FILLING

 CARA CARA:

 1) PUKUL TELUR, OVELLETE & GULA HINGGA KEMBANG , PUTIH
 DAN RINGAN
 2) KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG YANG DIAYAK BERSAMA BAKING POWDER
 SEDIKIT SEDIKIT DISELANG SELIKAN DENGAN SUSU.
 3) PUKUL LAGI HINGGA SEMUANYA SEBATI.
 4) PUKUL SEKEJAP SAJA. JANGAN LAMA SANGAT.
 5) BAHAGI ADUNAN PADA 2 BAHAGIAN DAN WARNAKAN MERAH
 MASUKKAN DALAM PIPPING BEG.
 6) PANASKAN KUKUSAN 10 MINIT, LAPIK ACUAN DENGAN PAPER
 LINER. KEMUDIAN MASUKKANSEDIKIT ADUNAN LETAK INTI
 DAN TUTUP SEMULA DENGAN ADUNAN. AKHIR SEKALI BUAT CORAK
 ATAS ADUNAN DENGAN WARNA YANG BERLAINAN, KUKUS
 LEBIH KURANG10 MINIT, JANGAN LAMA SANGAT.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim