Pages

27 November 2011

kuih jongkong



ADUH ! BOSANNYA HARI NI, TAK TAU APE NAK BUAT.
 BILA HARI KERJA, ASYIK NAK CUTI JE. BILA DAH CUTI
 BORING PULA. CUTI SEBULAN LEBIH PULA TU.
 OK LAH DI KESEMPATAN NI AKU INGIN MENGUCAPKAN
 SELAMAT BERCUTI PADA KAWAN KAWAN AKU , CIKGU ZAUYIAH DAN CIKGU ATIKAH.
 OK LAH JOM TENGOK APA YANG AKU MASAK UNTUK MAKAN PETANG NI..
 DAH LAMA TERINGIN NAK BUAT, NI ANAK ANAK SUKA MAKAN. KALU SEJUK
 DIAORANG KATA LAGI SEDAP. APA APA PUN JUM TENGOK RESEPINYA.

 KUIH JONGKONG :
 
 BAHAN BAHAN :

 3 CAWAN TEPUNG BERAS
 11 CAWAN AIR PANDAN (SAYA GUNA 10 HELAI DAUN PANDAN )
 1/4 SUDU KECIL LAPUR
 1/4 SUDU KECIL GARAM

 CARA CARA :

 1) SATUKAN SEMUA BAHAN
 2) KEMUDIAN TAPIS DAN KACAU  DIATAS API  YANG KECIL
 SAMPAI PEKAT DAN BERKILAT.
 3) PADAMKAN API DAN TUANG ADUNAN DALAM LOYANG DAN SEJUKAN SEBELUM DI POTONG DAN DI HIDANGKAN DENGAN KUAHNYA       


 BAHAN UNTUK KUAH :

 4 CAWAN SANTAN
 1 CAWAN GULA (1/2 GULA PUTIH + 1/2 GULA MERAH )
 GARAM

 CARA CARA :

 1) SATUKAN SEMUA BAHAN, DAN MASAK SAMPAI
 GULA HANCUR DAN SEDIKIT MENDIDIH.
 2) SEJUKAN KAN DAN BOLEH LAH DI HIDANG KAN.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim