BAHAN BAHAN (A)
5 CAWAN AIR
1 CAWAN GULA MERAH ( SAYA KURANGKAN)
1 CAWAN GULA PUTIH ( SAYA KURANGKAN)
BAHAN B
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN TEPUNG UBI
1 SUDU KECIL KAPUR MAKAN
CARA CARA :
1) SATUKAN BAHAN (A) . MASAK SAMPAI GULA HANCUR.
TAPIS DAN SEJUKKAN.
2) SATUKAN BAHAN (B), MASUKKAN BAHAN (A) KEDALAM BAHAN
BAHAN B, KACAU SAMPAI SEMUANYA SEBATI, TAPIS.
3) AIAS LOYANG DENGAN PLASTIK ( SUPAYA SENANG KUIH DIKELUARKAN
APABILA SEJUK).
4) PANASKAN KUKUSAN, APABILA AIR DAH MENDIDIH, MASUKKAN
LOYANG TADI DAN KUKUS KUIH SAMPAI MASAK.
5) BILA DAH MASAK SEJUKKAN SEBELUM DI POTONG.
6) BILA DAH POTONG ,BOLEH LAH DIHIDANGKAN DENGAN KELAPA
PARUT YANG DICAMPURKAN DENGAN SEDIKIT GARAM.
0 comments:
Post a Comment