Pages

24 January 2012

Roti Arab



Bahan-Bahan :-

500gm Tepung Gandum
300ml Air Suam
2tbsp Mentega
2tbsp Minyak Masak
2tbsp Gula
1bungkus Yis (asal 6gm)

Cara-Cara :-

1) Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam.
2) Gaul rata tepung gandum bersama yis, campur sekali bahan yang dibancuh tadi.
3) Uli sampai licin dan kental. Peram selama 1jam, di dalam bekas bertutup.
4) Setelah doh naik dan kembang, uli semula serta bulat-bulatkan. (jika mahukan adunan yang sama besar, timbang. Saya timbang 40gm.)
5) Canai nipis, biarkan naik.
6) Panaskan minyak, goreng hingga kembung baru terbalikkan.
7) Apabila kekuningan, angkat.
8) Makan bersama kari.


0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim