BAHAN BAHAN (A)
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 SUDU BESAR TEPUNG BERAS
2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
1/2 CAWAN GULA
2 CAWAN SANTAN
1 SUDU KECIL GARAM
BAHAN (B)
1/4 CAWAN AIR
1 SUDU BESAR PES KELADI
PEWARNA PURPLE
BAHAN (C)
1/2 CAWAN KELADI PARUT
1/2 CAWAN AIR
1) GAUL BAHAN (A) DAN TAPIS
2) BAHAGI ADUNAN PADA 2 BAHAGIAN
3) MASUKAN BAHAN B DALAM SATU BAHAGIAN
4) MASUKAN PULA BAHAN C DALAM SATU BAHAGIAN
5) PANASKAN PERIUK PENGUKUS. LAPIK LOYANG DENGAN PLASTIK
6) MASUKAN SATU CAWAN ADUNAN B DAN KUKUS SAMPAI MASAK
7) BILA MASAK TUANGKAN PULA ADUNAN C DAN KUKUS JUGA SAMPAI MASAK
BUAT SAMPAI SEMUANYA HABIS
8) SEJUKAN KUIH TERLEBIH DULU BARU POTONG UNTUK DIHIDANGKAN
RESEPI ASAL DARI CHEF HANIELIZA. TERIMA KASIH DIATAS
KESUDIAN BERKONGSI RESEPI
TART NANAS HANTARAN
6 days ago
0 comments:
Post a Comment