Pages

14 July 2011

KUIH LAPIS KELADI

BAHAN BAHAN (A)
 2 CAWAN TEPUNG GANDUM
 2 SUDU BESAR TEPUNG BERAS
 2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
 1/2 CAWAN GULA
 2 CAWAN SANTAN
 1 SUDU KECIL GARAM

 BAHAN (B)
 1/4 CAWAN AIR
 1 SUDU BESAR PES KELADI
 PEWARNA PURPLE

 BAHAN (C)
 1/2 CAWAN KELADI PARUT
 1/2 CAWAN AIR

 1) GAUL BAHAN (A) DAN TAPIS
 2) BAHAGI ADUNAN PADA 2 BAHAGIAN
 3) MASUKAN BAHAN B DALAM SATU BAHAGIAN
 4) MASUKAN PULA BAHAN C DALAM SATU BAHAGIAN
 5) PANASKAN PERIUK PENGUKUS. LAPIK LOYANG DENGAN PLASTIK
 6) MASUKAN SATU CAWAN ADUNAN B DAN KUKUS SAMPAI MASAK
 7) BILA MASAK TUANGKAN PULA ADUNAN C DAN KUKUS JUGA SAMPAI MASAK
 BUAT SAMPAI SEMUANYA HABIS
 8) SEJUKAN KUIH  TERLEBIH DULU BARU POTONG UNTUK DIHIDANGKAN

 RESEPI ASAL DARI CHEF HANIELIZA. TERIMA KASIH DIATAS
 KESUDIAN BERKONGSI RESEPI

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim