BAHAN BAHAN:
270 GM TEPUNG GANDUM
4 BIJI TELUR- GRED C
220 GM GULA
3 SUDU BAKING POWDER
1 SUDU BESAR OVELLETE
250 ML SANTAN
1 SUDU VANILA
SEDIKIT PEWARNA YANG DISUKAI
CARA CARA MEMBUAT :
1) PUKUL TELUR, GULA DAN OVALETTE SAMPAI KEMBANG
2) KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN VANILA PUKUL SEBATI
3) AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG YANG TELAH DIAYAK DENGAN BAKING POWDER.
4) PUKUL LAGI SEMUANYA SAMPAI BETUL BETUL SEBATI .
5) BAHAGI ADUNAN PADA 3 BAHAGIAN DAN WARNAKAN DENGAN WARNA
YANG DISUKAI.
6) SAPU LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK, CURAHKAN SATU SENDUK
ADUNAN DARI BAHAGIAN TENGAH MENGIKUT WARNA
ADUNAN BERSELANG SELI SAMPAI HABIS.
7) DENGAN MENGGUNAKAN LIDI CORAKKAN MENGIKUT KREATIVITI
SENDIRI.
8) AKHIR SEKALI KUKUS LAH SAMPAI MASAK
:
0 comments:
Post a Comment