Pages

10 July 2011

APAM PELANGI



BAHAN BAHAN:
 270 GM TEPUNG GANDUM
 4 BIJI TELUR- GRED C
 220 GM GULA
 3 SUDU BAKING POWDER
 1 SUDU BESAR OVELLETE
 250 ML SANTAN
 1 SUDU VANILA
 SEDIKIT PEWARNA YANG DISUKAI

 CARA CARA  MEMBUAT :

 1) PUKUL TELUR, GULA DAN OVALETTE SAMPAI KEMBANG
 2) KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN VANILA PUKUL SEBATI 
 3) AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG YANG TELAH DIAYAK DENGAN BAKING  POWDER.
 4) PUKUL LAGI SEMUANYA SAMPAI BETUL BETUL SEBATI .
 5) BAHAGI ADUNAN PADA 3 BAHAGIAN DAN WARNAKAN DENGAN  WARNA
 YANG DISUKAI.
 6) SAPU LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK, CURAHKAN SATU SENDUK
 ADUNAN DARI BAHAGIAN TENGAH MENGIKUT WARNA 
 ADUNAN  BERSELANG  SELI  SAMPAI  HABIS.
 7) DENGAN MENGGUNAKAN LIDI  CORAKKAN MENGIKUT KREATIVITI
 SENDIRI.
 8) AKHIR SEKALI KUKUS LAH SAMPAI MASAK



:

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim