Pages

14 August 2011

MAKARONI BAKAR


BAHAN BAHAN
 100 GM DAGING CINCANG
 1 BIJI BAWANG BESAR- DI DADU
 2 ULAS BAWANG PUTIH -CINCANG HALUS
 3 BIJI CILI MERAH - HIRIS HALUS
 1 1/2 SUDU SERBUK KARI DAGING
 1 CAWAN MAKARONI -REBUS SAMPAI  LEMBUT TOSKAN
 100 GM CHEESE - PARUT
 GARAM SECUKUP RASA
 BAWANG GORENG UNTUK TABUR
 MINYAK UNTUK MENUMIS

 BAHAN B :
 3 BIJI TELUR - A
 3 SUDU TEPUNG GANDUM
 1 CAWAN SUSU SEGAR

 1) PANASKAN MINYAK TUMIS BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH
 2) MASUKKAN SERBUK KARI DAN TAMBAHKAN 2  ATAU 3 SUDU AIR
 3) MASUKKAN DAGING GAUL SAMPAI MASAK
 4) MASUKKAN CILI HIRIS, GARAM DAN MASUKKAN MAKARONI. GAUL RATA
 5) TUANG DALAM LOYANG DAN TABURKAN CHEESE.
 6) SATUKAN BAHAN B, TAPIS DAN TUANG ATAS MAKARONI TADI.
 7) BAKAR PADA SUHU 180 SELAMA 25 - 30 MINIT.
 8) BUKA OVEN TABUR BAWANG GORENG, DAN BAKAR DALAM 3 - 5 MINIT LAGI.

 SELAMAT MENCUBA, RESEPI ASAL DARI BLOG MADIHA.
TERIMA KASIH DAN IZINKAN AKAK BERKONGSI RESEPI INI
 DI BLOG AKAK.
 

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim