Pages

20 August 2011

POPIAH BASAH

BAHAN BAHAN ;
 4 CAWAN TEPUNG GANDUM
 2 BIJI PUTIH TELUR
 2 SUDU MAKAN CUKA
 2 SUDU MAKAN MINYAK
 GARAM
 AIR SECUKUPNYA

 1) DALAM SATU BEKAS MASUKKAN TEPUNG GANDUM,
PUTIH TELUR, CUKA, MINYAK DAN GARAM.
 2) GAUL RATA DAN MASUKKAN AIR SEDIKIT SEDIKIT
 ADUNAN DIBANCUH MACAM NAK BUAT JEMPUT JEMPUT.
 3) JANGAN CAIR SANGAT. KEMUDIAN PERAP SELAM 2 ATAU 3 JAM.
 4) PANASKAN KUALI DENGAN API YANG KECIL.
 6) KUALI TAK PAYAH SAPU MINYAK. KEMUDIAN AMBIL SEDIKIT ADUNAN
 DAN BUATLAH KULIT NYA SAMPAI HABIS

 BAHAN UNTUK INTI ( terpulang pada kehendak masing2)
 2 BIJI TELUR
 300 GM SENGKUANG
 300 GM TIMUN
 300 GM LOBAK MERAH
 300 GM KACANG TANAH-( yg dah siap di goreng dan dikisar)
 100 GM CILI KISAR
 100 GM CILI SOS
50 GM KISMIS - KISAR
2 BIJI BAWANG BESAR
 DARAM, GULA DAN PERASA.

 1) PANAS MINYAK TUMIS BAWANG, MASUKKAN TELUR DAN
 KACAU HINGGA HANCUR.
 2) MASUKKAN SENGKUANG, TIMUN, LOBAK MERAH,
 GARAM DAN PERASA, GAUL RATA DAN ANGKAT.

 SOS
 1) KACANG DIKISAR.
 2) PANASKAN MINYAK, TUMIS BAWANG, MASUKKAN CILI KISAR
 KACAU RATA, MASUKKAN PULA KISMIS, KACANG TANAH, CILI SOS
 GULA DAN GARAM.
 3) MASAK SAMPAI PEKAT, DAN SEJUKKAN.

 BILA KULIT, INTI DAN SOS SUDAH SIAP,
 AMBIL SEKEPING KULIT POPIAH SAPUKAN SOS
 LETAK INTI DAN GULUNG . BUAT LAH SAMPAI HABIS.
 BOLEH LAH DIHIDANGKAN.
 BAGI YANG TAK RAMAI BUAT LAH SEPARUH ADUNAN.
 INTI BOLEH DI PELBAGAIKAN, BOLEH JUGA LETAK
 BAWANG GORENG DAN UDANG KERING YANG DI SANGAI
 TANPA MINYAK KEMUDIAN KISAR HALUS.
 KEMUDIAN, AMBIL KULIT POPIA,SAPU SOS LETAK INTI
 TABUR BAWANG GORENG DAN UDANG KERING GULUNGLAH
 MACAM BIASA.




0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim