Pages

31 August 2011

KeK KuKuS MaSaM MaNiS


BAHAN BAHAN
 300 GM GULA KASTOR
 340 GM MENTEGA
 300 GM BISKUT MARIE -DIKISAR HALUS
 100 GM TEPUNG GANDUM
 4 SUDU SUSU PEKAT MANIS
 8 BIJI TELUR
 SEDIKIT PERISA VANILA
 KEPINGAN ASAM MANIS HAW FLAKES
 SECUKUPNYA
 SEDIKIT PEWARNA HIJAU

 CARA MEMBUATNYA

 1) PUKUL MENTEGA DENGAN GULA HINGGA KEMBANG.
 2) PUTAR PUTIH TELUR DAN KUNING TELUR BERASINGAN
 SAMPAI KEMBANG.
 3) BILA MENTEGA DENGAN GULA SUDAH KEMBANG, MASUKKAN
 KUNING TELUR, GAUL RATA, MASUKKAN PULA PUTIH TELUR, GAUL LAGI SAMPAI SEBATI, MASUKKAN PULA BISKUT MARIE, GAUL LAGI AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG GAUL LAGI SAMPAI SEBATI.
 4) BAHAGI ADUNAN PADA DUA BAHAGIAN.
 5) SATU BAHAGIAN WARNAKAN HIJAU DAN SATU BAHAGIAN WARNA ASAL.
 6) MASUKKAN SATU SENDUK ADUNAN HIJAU DALAM LOYANG 8 X 8
 ATURKAN KEPINGAN ASAM MANIS, KUKUS  SAMPAI MASAK.
 7) BILA DAH MASAK, TUANGKAN SATU SENDUK ADUNAN ASAL,
 RATAKAN, SUSUN ASAM MANIS KUKUS LAGI SAMPAI MASAK.
 8) ULANGI PROSES MELAPIS ADUNAN BERSELANG SELI WARNA
 SERTA KEPINGAN ASAM MANIS SAMPAI HABIS.
 9) BIARKAN SEJUK BARU DIPOTONG

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim