BAHAN BAHAN
300 GM GULA KASTOR
340 GM MENTEGA
300 GM BISKUT MARIE -DIKISAR HALUS
100 GM TEPUNG GANDUM
4 SUDU SUSU PEKAT MANIS
8 BIJI TELUR
SEDIKIT PERISA VANILA
KEPINGAN ASAM MANIS HAW FLAKES
SECUKUPNYA
SEDIKIT PEWARNA HIJAU
CARA MEMBUATNYA
1) PUKUL MENTEGA DENGAN GULA HINGGA KEMBANG.
2) PUTAR PUTIH TELUR DAN KUNING TELUR BERASINGAN
SAMPAI KEMBANG.
3) BILA MENTEGA DENGAN GULA SUDAH KEMBANG, MASUKKAN
KUNING TELUR, GAUL RATA, MASUKKAN PULA PUTIH TELUR, GAUL LAGI SAMPAI SEBATI, MASUKKAN PULA BISKUT MARIE, GAUL LAGI AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG GAUL LAGI SAMPAI SEBATI.
4) BAHAGI ADUNAN PADA DUA BAHAGIAN.
5) SATU BAHAGIAN WARNAKAN HIJAU DAN SATU BAHAGIAN WARNA ASAL.
6) MASUKKAN SATU SENDUK ADUNAN HIJAU DALAM LOYANG 8 X 8
ATURKAN KEPINGAN ASAM MANIS, KUKUS SAMPAI MASAK.
7) BILA DAH MASAK, TUANGKAN SATU SENDUK ADUNAN ASAL,
RATAKAN, SUSUN ASAM MANIS KUKUS LAGI SAMPAI MASAK.
8) ULANGI PROSES MELAPIS ADUNAN BERSELANG SELI WARNA
SERTA KEPINGAN ASAM MANIS SAMPAI HABIS.
9) BIARKAN SEJUK BARU DIPOTONG
0 comments:
Post a Comment