BAHAN BAHAN :
4 1/4 CAWAN TEPUNG GANDUM
3/4 CAWAN GULA PASIR
2 CAWAN AIR
1/2 CAWAN AIR PANDAN ( SAYA GUNA 3 HELAI DAUN PANDAN)
1 BUNGKUS YIS SERBUK
SEDIKIT WARNA HIJAU
SEDIKIT KELAPA PUTIH DI CAMPURKAN DENGAN SEDIKIT GARAM
UNTIK LEBIH TAHAN LAMA KUKUS DAHULU KELAPA INI.
CARA CARA MEMBUAT :
1 ) BANCUH YIS DENGAN 1/2 CAWAM AIR DAN BIARKAN IANYA
KEMBANG .
2 ) DALAM BEKAS YANG LAIN SATUKAN TEPUNG GANDUM
DAN GULA, GAUL SAMPAI TEPUNG DAN GULA SEBATI
2) KEMUDIAN MASUKKAN YIS YANG DAH KEMBANG TADI
JUGA AIR PANDAN DAN LEBIHAN AIR TADI.
3) GAUL SAMPAI SEMUANYA BENAR BENAR SEBATI.
4) SELEPAS ITU SAPUKAN LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK
DAN TUANGKAN ADUNAN TADI, BIARKAN IANYA NAIK DUA KALI GANDA.
5) PANASKAN KUKUSAN DAN KUKUSLAH SAMPAI MASAK
PETUA DARI KAWAN SAYA UNTUK MENDAPATKAN
POTONGAN APAM YANG CANTIK, BIARKAN APAM
BETUL BETUL SEJUK, KEMUDIAN AMBIL PISAU SAPUKAN SEDIKIT MINYAK
BARULAH DIPOTONG APAM TU.
0 comments:
Post a Comment