Pages

23 June 2011

APAM TEPUNG GANDUM




BAHAN BAHAN :

 4 1/4 CAWAN TEPUNG GANDUM
 3/4 CAWAN GULA PASIR
 2 CAWAN AIR
 1/2 CAWAN AIR PANDAN ( SAYA GUNA 3 HELAI DAUN PANDAN)
 1 BUNGKUS YIS SERBUK
 SEDIKIT WARNA HIJAU

 SEDIKIT KELAPA PUTIH DI CAMPURKAN DENGAN SEDIKIT GARAM
 UNTIK LEBIH TAHAN LAMA KUKUS DAHULU KELAPA INI.

 CARA CARA MEMBUAT :

 1 ) BANCUH YIS DENGAN 1/2 CAWAM AIR DAN BIARKAN IANYA
 KEMBANG .
 2 ) DALAM BEKAS YANG LAIN SATUKAN TEPUNG GANDUM
 DAN GULA, GAUL SAMPAI TEPUNG DAN GULA SEBATI
 2) KEMUDIAN MASUKKAN YIS YANG DAH KEMBANG TADI
 JUGA AIR PANDAN DAN LEBIHAN AIR TADI.
 3) GAUL SAMPAI SEMUANYA BENAR BENAR SEBATI.
 4) SELEPAS ITU SAPUKAN LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK
 DAN TUANGKAN ADUNAN TADI, BIARKAN IANYA NAIK DUA KALI GANDA.
 5) PANASKAN KUKUSAN  DAN KUKUSLAH SAMPAI MASAK


 PETUA DARI KAWAN SAYA UNTUK MENDAPATKAN
 POTONGAN APAM YANG CANTIK, BIARKAN APAM
 BETUL BETUL SEJUK, KEMUDIAN AMBIL PISAU SAPUKAN SEDIKIT MINYAK
 BARULAH DIPOTONG APAM TU.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim