Pages

29 November 2010

Kuih Lapis Pisang


BAHAN A:
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir (kurangkan ke 2/3 cawan)
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad / jagung
1 sudu teh garam

BAHAN B:
1 cawan pisang emas / berangan - dilecek
1/4 cawan air
Sedikit pewarna kuning

BAHAN C:
1/4 cawan air
Sedikit pewarna merah

CARA-CARA:
1. Campurkan bahan A hingga sebati. Tapiskan dan bahagikan kepada dua bahagian.
2. Campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata.
3. Satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan C dan kacau rata.
4. Panaskan kukusan (sediakan loyang yang digriskan sedikit dengan sedikit minyak, panaskan sebentar)
5. Tuangkan hampir 3/4 cawan adunan pisang (B) dalam loyang dan kukus selama 8 minit.
6. Kemudian lapiskan pula 1/3 adunan merah dan kukus juga selama 8 minit.
7. Buat sehingga siap setiap lapisan dengan bahagian atasnya adalah adunan pisang (B), akhiri dengan lapisan adunan A (warna merah).
8. Semasa kukusan akhir, balut penutup kukusan dengan kitchen towel dan kukus 10 - 12 minit.
9. Biar sejuk pada suhu bilik dan barulah dipotong.

(Resepi asal daripada Ma DiHaA)

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim