Pages

30 November 2010

Karipap Pusing (Step By Step)


MENGHASILKAN LEBIH KURANG 40BIJI (MENGIKUT SAIZ)

BAHAN-BAHAN (KULIT LUAR):
350gm tepung gandum
30gm marjerin
170gm air
Sedikit garam

CARA-CARA:
1. Gaulkan tepung bersama marjerin.
2. Kemudian, masukkan air + garam sedikit-sedikit. Uli menjadi doh.
3. Simpan selama 20minit.

BAHAN-BAHAN (KULIT DALAM):
150gm tepung gandum
100gm marjerin

CARA-CARA:
1. Tepung dan marjerin digaul sebati.

LANGKAH DEMI LANGKAH:
 

1. Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil.
2. Kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis.
3. Leperkan bebola dan canai memanjang.
4. Gulungkan.
5. Leperkan.
6. Canai sekali lagi secara menegak.
7 & 8. Gulungkan.
9 & 10. Potong dua.
11. Leperkan dan canai secara bulat atau memanjang.
12. Letakkan inti di sebelah bahagian sahaja.
13. Lipat dua dan kelim bahagian tepi.
14. Buat sehingga selesai semuanya.
15. Gorengkan dan inilah hasil usaha gigih anda.

*Api hendaklah sentiasa dikawal. Minyak jangan terlalu panas atau sejuk kerana hasilnya kemudian tidak begitu cantik.

* Di sini saya tidak sertakan sekali resepi untuk inti, mungkin semua sudah tahu. Terpulang kepada selera masing-masing untuk membuat intinya sama ada sardin, daging, atau sebagainya. Selamat mencuba dan semoga berjaya.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim