Pages

04 June 2011

DENDENG MANIS BERLADA



BAHAN BAHAN :
 500 gm daging -rebus dan hiris nipis nipis
3 sudu makan cili kisar 
 3 sudu makan minyak sapi
 *2 ulas bawang putih
* 1 biji bawang besar 
* 2 cm halia
* 2 batang serai
 2 sudu makan kerisik
 2 sudu makan jem strawberi
 1 helai daun kunyit -hiris halus
 1 helai daun limau purut
 50 ml santan
 Sedikit garam
 Sedikit serbuk kunyit

 CARA MEMASAK
 1) Gaul daging bersama serbuk kunyit dan garam
 2) Panaskan minyak sapi dan goreng daging hingga garing, ketepikan
 3) Panaskan minyak sapi dan tumis bahan bahan kisar sampai  wangi
 4) Masukkan kerisik,jem, daun kunyit ,daun limau purut ,santan dan garam
 kacau rata dan kering
 5) Masukkan daging dan kaup balikkan hingga rata dan bolehlah di hidangkan

 BAHAN BERTANDA* ADALAH BAHAN UNTUK DIKISAR

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim