Pages

22 June 2011

TALAM PANDAN


 BAHAN BAHAN
 Untuk Bahagian Bawah :
 
 1 1/2 Cawan Gula Putih
 2 1/4 Cawan Tepung Beras
 1/3 Cawan Tepung Gandum
 5 1/2 Cawan Air Pandan
 Sedikit kapur

 Cara-Cara Membuat :
 1) Panaskan periuk pengukus.
 2) Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan gaul sampai semuanya sebati
 3) Selepas itu kacau bahan tersebut diatas api sampai naik wap
 4) Lapik loyang dengan plastik, Tuang adunan tadi kedalam loyang
 5) Kukus sampai masak

 BAHAN BAHAN :
 Untuk Bahagian Bawah :

 1/3 Cawan Tepung Beras
 3 Cawan Santan
 4 Sudu Tepung   Jagung
 Sedikit Garam

 Cara Cara Membuatnya:
 1) Satukan semua bahan sampai sebati
 2) kacuau di atas api sehingga naik wap
 3) kemudian tuangkan keatas adunan bawah yang telah
 dikukus masak tadi, kukuslah sampai masak.
 4) Sejukkan sebelum di potong

 Resepi kuih talam ni memang sedap.....lembut.....gitu
 saya x ingat kat mane saya ambil resepi ini
 Apa apa pun saya ucapkan berbanyak terima kasih pada tuan punya respi
 Harap dapat halal kan ye, dan pada yang nak mencuba silakan
 tak rugi mencubanya. Orang kata kalau nak mencuba, buatlah sedikit dulu.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim