Pages

16 June 2011

PUDING KEK KARAMEL


              

BAHAN BAHAN UNTUK KARAMEL
  60 GM GULA
 1 SUDU BESAR AIR
 2 SUDU BESAR AIR
  CARA CARA :

 1) CAMPURKAN GULA DENGAN 1 SUDU AIR, CAIRKAN SAMPAI GULA MENJADI PERANG
 2) KEMUDIAN TAMBAH LAGI  2 SUDU AIR DAN KACAU SAMPAI SEMUANYA CAIR .
 3) TUANG KEDALAM LOYANG DAN KETEPIKAN SEBENTAR

 BAHAN BAHAN UNTUK PUDING
  4 BIJI TELUR
 500 ML SUSU CAIR
 70 GM GULA
 SEDIKIT VANILA

CARA MEMBUATNYA :
 1) PANASKAN SUSU DENGAN GULA SAMPAI GULA LARUT.
 2) MASUKKAN TELUR DAN VANILA DALAM MANGKUK PUKUL
 SEKADAR SEBATI SAHAJA, KEMUDIAN TUANGKAN SUSU TADI
 DAN KACAU PELAHAN LAHAN JANGAN SAMPAI BERBUIH.
 3) KEMUDIAN TUANG KEDALAM KARAMEL TADI, KETEPIKAN

 BAHAN BAHAN UNTUK KEK :

 70 GM TEPUNG -  AYAK
 60 GM GULA HALUS
 2 BIJI TELUR
 SEDIKIT PEWARNA  OREN DAN PERISA OREN ( SAYA TAMBAH  )
 20 GM MERNTEGA - DICAIRKAN

 1) ASINGKAN PUTIH DAN KUNING TELUR
 2) PUKUL PUTIH TELUR DENGAN SEPARUH GULA  SAMPAI RINGAN
 3) PUKUL JUGA KUNING TELUR DENGAN SEPARUH GULA SAMPAI
 BERKRIM,
 4) KEMUDIAN CAMPURKAN KEDUA  DUA DAN PUKUL SAMPAI
 SEBATI
 5) SELEPAS ITU MASUKKAN TEPUNG, KAUP BALIKKAN
  AKHIR SEKALI MASUKKAN MENTEGA CAIR, KACAU SEBATI
 6) TUANG ADUNAN KEK  PERLAHAN LAHAN KEATAS PUDING TADI
 7) MASUKKAN AIR SUAM KEDALAM  DULANG OVEN
 8) BAKAR SELAMA 40 MINIT PADA SUHU 170 -180 D
 9) SEJUKKAN DAHULU SEBELUM DI TERBALIKKAN KEK
 PUDING KARAMEL

 RESEPI ASAL DARI YANI, TQVM YANI DI ATAS RESEPI INI.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim