BAHAN BAHAN UNTUK KARAMEL
60 GM GULA
1 SUDU BESAR AIR
2 SUDU BESAR AIR
CARA CARA :
1) CAMPURKAN GULA DENGAN 1 SUDU AIR, CAIRKAN SAMPAI GULA MENJADI PERANG
2) KEMUDIAN TAMBAH LAGI 2 SUDU AIR DAN KACAU SAMPAI SEMUANYA CAIR .
3) TUANG KEDALAM LOYANG DAN KETEPIKAN SEBENTAR
BAHAN BAHAN UNTUK PUDING
4 BIJI TELUR
500 ML SUSU CAIR
70 GM GULA
SEDIKIT VANILA
CARA MEMBUATNYA :
1) PANASKAN SUSU DENGAN GULA SAMPAI GULA LARUT.
2) MASUKKAN TELUR DAN VANILA DALAM MANGKUK PUKUL
SEKADAR SEBATI SAHAJA, KEMUDIAN TUANGKAN SUSU TADI
DAN KACAU PELAHAN LAHAN JANGAN SAMPAI BERBUIH.
3) KEMUDIAN TUANG KEDALAM KARAMEL TADI, KETEPIKAN
BAHAN BAHAN UNTUK KEK :
70 GM TEPUNG - AYAK
60 GM GULA HALUS
2 BIJI TELUR
SEDIKIT PEWARNA OREN DAN PERISA OREN ( SAYA TAMBAH )
20 GM MERNTEGA - DICAIRKAN
1) ASINGKAN PUTIH DAN KUNING TELUR
2) PUKUL PUTIH TELUR DENGAN SEPARUH GULA SAMPAI RINGAN
3) PUKUL JUGA KUNING TELUR DENGAN SEPARUH GULA SAMPAI
BERKRIM,
4) KEMUDIAN CAMPURKAN KEDUA DUA DAN PUKUL SAMPAI
SEBATI
5) SELEPAS ITU MASUKKAN TEPUNG, KAUP BALIKKAN
AKHIR SEKALI MASUKKAN MENTEGA CAIR, KACAU SEBATI
6) TUANG ADUNAN KEK PERLAHAN LAHAN KEATAS PUDING TADI
7) MASUKKAN AIR SUAM KEDALAM DULANG OVEN
8) BAKAR SELAMA 40 MINIT PADA SUHU 170 -180 D
9) SEJUKKAN DAHULU SEBELUM DI TERBALIKKAN KEK
PUDING KARAMEL
RESEPI ASAL DARI YANI, TQVM YANI DI ATAS RESEPI INI.
0 comments:
Post a Comment