1 cawan tapai nasi
3 cawan tepung beras CAP TERATAI
3/4 cawan gula
1 paket Eno biru
3 cawan air
Sedikit garam
Sedikit pewarna (ikut suka)
Kelapa parut + sedikit garam (untuk hiasan)
CARA-CARA:
1. Tapai nasi blender dgn 2 cawan air, garam dan gula.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi tepung beras, gaul sebati.
3. Blenderkan sekali lagi dengan 1 cawan air, tapis.
4. Simpan selama 5-6jam.
5. Masukkan eno, kacau dan perap selama 20minit lagi.
6. Kemudian, kukus selama 10-15minit.
7. Apabila masak, angkat dan sejukkan. Apam ini akan merekah di permukaannya.
8. Hiaskan dengan kelapa parut yang digaul sedikit garam
*Resepi ini diambil dari blog HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA, minta halal ye kak. Sedap, dan lembut, terima kasih kak kerana sudi berkongsi resepi ni.
1 comments:
salam..tak tapis boleh ke?nak tapis tu pkai penapis lubang saiz kecik ke,serdahana ?
Post a Comment