BAHAN BAHAN :
3 CAWAN TEPUNG PULUT
1 1/2 CAWAN AIR
SEDIKIT AIR KAPUR
BAHAN UNTUK KUAH :
1/2 KOTAK SANTAN PEKAT
2 CAWAN AIR
1/2 CAWAN GULA PUTIH
1 HELAI DAUN PANDAN
1/2 CAWAN SAGU - DIRENDAM HINGGA KEMBANG
SEDIKIT GARAM
CARA MEMBUAT :
BANCUH TEPUNG PULUT DENGAN AIR YANG TELAH DICAMPUR
DENGAN SEDIKIT KAPUR.
GAUL SAMPAI SEBATI, KEMUDIAN BAHAGIKAN PADA
3 BAHAGIAN DAN WARNAKAN DENGAN WARNA YANG
DI SUKAI.
PANASKAN AIR SAMPAI MENDIDIH, BULAT BULATKAN ADUNAN
DAN LEPERKAN SEDIKIT KEMUDIAN MASUKKAN ADUNAN TADI
KEDALAM AIR MENDIDIH DAN BIAR TIMBUL ANGKAT. BUAT SAMPAI HABIS KESEMUA ADUNAN.
MASUKKAN KEDALAM KUAH SANTAN .
CARA MEMBUAT KUAH :
MASUKKAN AIR, DAUN PANDAN, GULA KE DALAM PERIUK.
BILA MENDIDIH MASUKKAN SAGU DAN MASAK SAMPAI SAGU
NAMPAK JERNIH. KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN SEDIKIT GARAM.
AKHIR SEKALI MASUKKAN ADUNAN TEPUNG PULUT TADI.
.
DAH SIAP DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN....
SAYA TAK TAHU APE NAMA BUBUR INI
RESEPI INI SAYA BELAJAR DARI ARWAH EMAK SEMASA SAYA
MASIH MENUNTUT DISEKOLAH MENENGAH
.
0 comments:
Post a Comment