BAHAN BAHAN :
1 KG UBI KAYU
2 CAWAN AIR
1 CAWAN GULA MERAH
1 CAWAN GULA PASIR
BAHAGIAN ATAS
3/ 4 CAWAN TEPUNG GANDUM
3/4 CAWAN TEPUNG BERAS
4 1/2 CAWAN SANTAN - DARI SEBIJI KELAPA
1 SUDU KECIL GARAM
CARA CARA :
1) PANASKAN KUKUSAN
2) UBI KAYU BUANG KULIT, BERSIHKAN DAN BLENDER DENGAN
1 CAWAN AIR, KEMUDIAN TAPISKAN
3) SATUKAN AIR, GULA MERAH DAN GULA PASIR, MASAK
SAMPAI MENDIDIH DAN TAPIS, SEJUKAN.
4) KEMUDIAN SATUKAN AIR GULA TADI DENGAN UBI KAYU
YANG DI BLENDER.
5) GAUL SEBATI DAN KUKUS SELAMA 20 MINIY ATAU SAMPAI MASAK.
6) SATUKAN BAHAN ATAS DAN TAPIS. KACAU SEKEJAP ATAS API
( SEHINGGA NAIK WAP)
7) BILA ADUNAN UBI KAYU TADI DAH MASAK, CAKAR DENGAN GARPU
DAN TUANGKAN BAHAGIAN ATAS PELAHAN LAHAN.
8) KUKUS LAGI SELAMA 20 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK.
9) SEJUKAN SEBELUM DI POTONG.
RESEPI ASAL GUNA GULA PUTIH DAN GULA MERAH.
TAPI SAYA GUNA GULA PUTIH SEPENUHNYA, DAN SAYA
MASUKKAN SEDIKIT PEWARNA KUNING, UNTUK MENDAPATKAN
WARNA YANG CANTIK.
RESEPI ASAL OLEH SOFINAR DI MY RESEPI.
TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKONGSI RESEPI.
TART NANAS HANTARAN
6 days ago
0 comments:
Post a Comment