BAHAN BAHAN :
3 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN AIR
2 SUDU SUSU PEKAT
1 SUDU KECIL GARAM
1 BIJI TELUR ( DIPUKUL SEDIKIT DENGAN GARPU)
1 SUDU MARJERIN
CARA CARA MEMBUAT :
1) SATUKKAN TEPUNG, TELUR DAN MARJERIN
2) AIR, GARAM DAN SUSU PEKAT DISATUKAN
3) KACAU SAMPAI SEMUANYA SEBATI
4) MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIULI
5) JANGAN HABISKAN AIR ( SAYA TINGGALKAN AIR DALAM 10 SUDU)
6) ULI SAMPAI ADUNAN LICIN DAN TAK MELEKAT PADA TANGAN.
7) KEMUDIAN BULAT BULATKAN ADUNAN SEBESAR YANG DIKEHENDAKI.
8) SAPUKAN ADUNAN DENGAN MAJERIN DAM SIMPAN SELAMA 8 JAM
( SAYA ULI MALAM, BESOK PAGI BARU TEBAR)
9) AMBIL SEDIKIT MINYAK LETAK DALAM DULANG ( ATAU TUTUP PERIUK
(YANG BESAR)
10) LETAK ADUNAN DAN LEPERKAN DENGAN TAPAK TANGAN
11) KEMUDIAN TEBAR LAH ADUNAN SAMPAI NIPIS, DAN LIPAT
MENJADI EMPAT SEGI ATAU BULAT DAN GORENGLAH SAMPAI MASAK.
SAYA BUAT 2 ADUNAN SEBAB 1 ADUNAN SAYA DAPAT 11 BIJI
KAT UMAH ADE 6 ORANG, ANAK ANAK PULA KUAT MAKAN
TAK CUKUP 1 ADUNAN.
UNTUK MENDAPATKAN ROTI CANAI YANG LEMBUT,
ULI KENALAH LAMA SEDIKIT....
0 comments:
Post a Comment