Pages

26 March 2011

KARI AYAM


BAHAN BAHAN
 5OO GM DAGING AYAM -BERSIHKAN
 300 ML MINYAK
 1 BIJI BAWANG BESAR - HIRIS NIPIS
 2 TANGKAI DAUN KARI
 1 BIJI TOMATO -BELAH 4
 4 ULAS BAWANG PUTIH- KISAR
 1 INCI HALIA - KISAR
 4 BIJI KENTANG -DADU
 75 GM SERBUK KARI DAGING
 1 BUNGKUS BAHAN PENUMIS
 900 ML AIR
2 TANGKAI DAUN KARI
 GARAM SECUKUPNYA

 CARA CARA MEMBUATNYA
   1) PANASKAN MINYAK TUMIS BAHAN PENUMIS SAMPAI NAIK WANGI
   2) KEMUDIAN MASUKKAN BAWANG BESAR,DAUN KARI DAN TOMATO YANG DIDADU.
   3) GAUL SEKEJAP, MASUKKAN AYAM, BAWANG PUTIH DAN HALIA YANG DIKISAR
   GAUL LAGI, SELEPAS ITU MASUKKAN 900 ML AIR DAN GARAM
  4) TUTUP PERIUK DAN BIAR SELAMA 10 MINIT, MASUKKAN SERBUK KARI DAN
  KENTANG. BIAR MASAK SELAMA 15 MINIT ATAU HINGGA KENTANG MASAK.
  5) JIKA SUKA BOLEH MASUKKAN 20 GM BUAH GAJUS YANG DI
  KISAR DENGAN SEDIKIT AIR., KECILKAN API DAN BIARKAN SELAMA 5 MINIT
 LAGI. KARI AYAM SEDIA DIHIDANGKAN.


 SELAMAT MENCUBA.....

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim