BAHAN BAHAN
250 GM TEPUNG BERAS
80 GM TEPUNG GANDUM
2 SUDU TEPUNG UBI
SEDIKIT GARAM
4 1/2 CAWAN AIR
CARA CARA MEMBUAT :
1) PANASKAN KUKUSAN
2) SATUKAN KESEMUA BAHAN DAN KACAU SAMPAI SEBATI
3) AMBIL TUTUP PERIUK ATAU LOYANG, SAPU SEDIKIT MINYAK
5) PANASKAN LOYANG ATAU TUTUP PERIUK SELAMA 20 SAAT.
6) KEMUDIAN TUANGKAN SATU SENDUK ADUNAN TEPUNG
KE DALAM LOYANG DAN TUTUP SEMULA TUDUNG PERIUK.
7) KUKUS SELAMA 10 MINIT( LAKSAM YANG SUDAH MASAK AKAN MENGGELEMBUNG DI ATAS LOYANG)
8) KELUARKAN LAKSAM DAN BIARKAN SEHINGGA SEJUK BARU DIGULUNG DAN
DI POTONG (JANGAN DIGULUNG KETIKA MASIH PANAS UNTUK MENGELAKAN
LAKSAM PECAH DAN CEPAT BASI )
BAHAN KUAH :
SAYA TIDAK SERTAKAN. SILA CARI KAT RESEPI LAKSA BERKUAH LAKSAM.
RESEPI INI SAYA BELAJAR DARI PUAN NORAZLINA NORDIN
TART NANAS HANTARAN
6 days ago
0 comments:
Post a Comment