Pages

19 March 2011

LAKSAM

BAHAN BAHAN
 250 GM TEPUNG BERAS
 80 GM TEPUNG GANDUM
 2 SUDU TEPUNG UBI
SEDIKIT GARAM
 4 1/2 CAWAN AIR

 CARA CARA MEMBUAT :
 1) PANASKAN KUKUSAN
 2) SATUKAN KESEMUA BAHAN DAN KACAU SAMPAI SEBATI
 3) AMBIL TUTUP PERIUK ATAU LOYANG, SAPU SEDIKIT MINYAK
 5) PANASKAN LOYANG ATAU TUTUP PERIUK SELAMA 20 SAAT.
 6) KEMUDIAN TUANGKAN SATU SENDUK ADUNAN TEPUNG
 KE DALAM LOYANG DAN TUTUP SEMULA TUDUNG  PERIUK.
 7) KUKUS SELAMA 10 MINIT( LAKSAM YANG SUDAH MASAK AKAN MENGGELEMBUNG DI ATAS LOYANG)
 8) KELUARKAN LAKSAM DAN BIARKAN SEHINGGA SEJUK BARU DIGULUNG DAN
 DI POTONG (JANGAN DIGULUNG KETIKA MASIH PANAS UNTUK MENGELAKAN
 LAKSAM PECAH DAN CEPAT BASI )

 BAHAN KUAH :

 SAYA TIDAK SERTAKAN. SILA CARI KAT RESEPI LAKSA BERKUAH LAKSAM.
 RESEPI INI SAYA BELAJAR DARI PUAN NORAZLINA NORDIN

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim