BAHAN BAHAN A:
300 ml santan
65 gm tepung beras
1 camca teh tepung gandum
100 gm keladi / potong kuib kukus 3/4 masak
55 gm gula halus
1/4 camca teh garam
BAHAN BAHAN B:
100 ml santan
60-70 gm gula halus
2 camca besar tepung beras
20 gm tepung jagung
1 biji telur - pukul sedikit
secubit garam
pewarna ungu
1/2 camca teh perisa keladi
CARA MEMBUATNYA :
1) Panaskan kukusan Sapu minyak pada loyang berukuran 8 inci
2) Satukan bahan A kecuali keladi, kacau rata dan tapis
masukkan keladi gaul rata, tuang dalam loyang kukus sampai masak
3) Satukan bahan B kacau rata tapis. Tuang atas adunan A kukus lagi sampai masak
4)Sejukkan sebelum dipotong
RESEPI KUIH TALAM KELADI INI SAYA
AMBIL DARI BLOG CIK MAT GEBU.
HARAP CIK MAT X MARAH YE SEBAB SAYA
MASUKKAN RESEPI CIK MAT KAT BLOG SAYA .
TERIMA KASIH BANYAK BANYAK PADA CIK MAT
0 comments:
Post a Comment