Pages

21 March 2011

KUIH CUCUR



BAHAN BAHAN :
 1 CAWAN TEPUNG GANDUM
 1 CAWAN TEPUNG BERAS ( SAYA GUNA CAP GAJAH)
 1/2 CAWAN GULA MERAH
 1/2 CAWAN GULA PUTIH
 1 CAWAN AIR
MINYAK MASAK

 CARA MEMESAKNYA :
 1) TEPUNG BERAS DAN TEPUNG GANDUM DI GAUL RATA
 2) KEMUDIAN  MASUKKAN  GULA MERAH DAN GULA PUTIH
 3) MASUKKAN PULA AIR, KACAU SAMPAI GULA MERAH
 DAN GULA PUTIH HANCUR.
4) TAPISKAN ADUNAN DAN PERAP SEMALAMAN
 5) PANASKAN MINYAK DI DALAM KUALI, AMBIL
 ADUNAN TADI LEBIH KURANG 1/2 SENDUK DAN TUANGKAN DI DALAM KUALI
 6) SETELAH BEWARNA COKLAT DAN MASAK ANGKAT DAN TOSKAN

1 ADUNAN BOLEH MENGHASILKAN LEBIH KURANG 10 KEPING KUIH
 GUNAKAN KUALI YANG KECIL DAN SEDIKIT DALAM UNTUK
 MENDAPATKAN BENTUK YANG CANTIK
KUIH YANG MENJADI APABILA  DI POTONG  DI DALAMNYA  AKAN
 BERLUBANG LUBANG SEDIKIT SEPERTI GAMBAR DIATAS.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim