BAHAN BAHAN :
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN TEPUNG BERAS ( SAYA GUNA CAP GAJAH)
1/2 CAWAN GULA MERAH
1/2 CAWAN GULA PUTIH
1 CAWAN AIR
MINYAK MASAK
CARA MEMESAKNYA :
1) TEPUNG BERAS DAN TEPUNG GANDUM DI GAUL RATA
2) KEMUDIAN MASUKKAN GULA MERAH DAN GULA PUTIH
3) MASUKKAN PULA AIR, KACAU SAMPAI GULA MERAH
DAN GULA PUTIH HANCUR.
4) TAPISKAN ADUNAN DAN PERAP SEMALAMAN
5) PANASKAN MINYAK DI DALAM KUALI, AMBIL
ADUNAN TADI LEBIH KURANG 1/2 SENDUK DAN TUANGKAN DI DALAM KUALI
6) SETELAH BEWARNA COKLAT DAN MASAK ANGKAT DAN TOSKAN
1 ADUNAN BOLEH MENGHASILKAN LEBIH KURANG 10 KEPING KUIH
GUNAKAN KUALI YANG KECIL DAN SEDIKIT DALAM UNTUK
MENDAPATKAN BENTUK YANG CANTIK
KUIH YANG MENJADI APABILA DI POTONG DI DALAMNYA AKAN
BERLUBANG LUBANG SEDIKIT SEPERTI GAMBAR DIATAS.
0 comments:
Post a Comment