Pages

31 March 2011

KARIPAP DAGING / AYAM

BAHAN BAHAN

250 GM TEPUNG
2 SUDU MARJERIN
2 SUDU MINYAK
1/2 CAWAN AIR
 SEDIKIT GARAM

CARA CARA
  1. PANASKAN MINYAK DAN MERJERIN
  2. BILA DAH PANAS MASUKKAN KE DALAM TEPUNG
  3.  GAUL SEBATI DENGAN TEPUNG, KEMUDIAN MASUKAN
  4. AIR YANG TELAH DIBANCUH DENGAN SEDIKIT GARAM
  5.  MASUKANKAN SEDIKIT SEDIKIT AIR SAMBIL
  6.  DI GAUL DAN DIULI SAMPAI MENJADI DOH
CARA MEMBUAT INTI

150 GM ISI DAGING / AYAM
 4 BIJI KENTANG
 3 SUDU REMPAHKARI DAGING
 3 ULAS BAWANG PUTIH - KISAR
 5 ULAS BAWANG MERAH-KISAR
 1 BIJI BAWANG BESAR- DIPOTONG DADU
 SEDIKIT GULA
 SEDIKIT GARAM
 AIR SECUKUPNYA
 4 SUDU MINYAK MASAK
 2 TANGKAI DAUN KARI

 CARA CARA
 PANASKAN MINYAK DALAM KUALI, TUMISBAWANG YANG DIKISAR.
 MASUKKAN REMPAH YANG  KARI YANG DIBANCUH DENGAN
 SEDIKIT AIR, BIAR GARING. MASUKKAN DAGING/ AYAM GULA, GARAM
BAWANG BESAR, KENTANG DAN AIR SECUKUPNYA.
 MASAK HINGGA UBI KENTANG EMPUK DAN KUAHNYA KERING.
 SEJUKAN INTI SEBELUM  DIGUNAKAN.

 CARA MEMBUAT KARIPAP

 AMBIL DOH KARIPAP TADI DAN GELEK PADA KETEBALAN
 YANG DIKEHENDAKI ( JANGAN NIPIS SANGAT DAN JANGAN TEBAL SANGAT)
  KEMUDIAN LETAKKAN INTI , LIPAT DUA DAN KELIM DITEPINYA
 BUAT SAMPAI SEMUANYA HABIS, GORENG DALAM MINYAK
 YANG PENUH HINGGA KEKUNINGAN.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim