BAHAN BAHAN :
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 BIJI TELUR
3 HELAI DAUN PANDAN- DI BLENDER DENGAN SEDIKIT AIR
1 1/2 CAWAN SANTAN
1 SUDU BESAR MAJERIN DI CAIRKAN
SEDIKIT GARAM
SEDIKIT PEWARNA HIJAU
BAHAN UNTUK INTI :
1/2 BIJI KELAPA
1/2 CAWAN GULA MERAH ( IKUT MANIS )
SEDIKIT AIR
1 SUDU TEPUNG JAGUNG
1 HELAI DAUN PANDAN
CARA CARA :
UNTUK MEMBUAT INTI :
1) MASAK GULA MERAH , AIR DAN DAUN PANDAN SAMPAI GULA HANCUR
2) KEMUDIAN MASUKAN KELAPA GAUL SAMPAI SEMUANYA SEBATI
DAN MASUKAN PULA TEPUNG JAGUNG, KACAU SAMPAI PEKAT SEDIKIT, KETEPIKAN
3) KEMUDIAN SATUKAN KESEMUA A , KACAU SAMPAI SEBATI, KEMUDIAN TAPIS ATAU BLENDER.
4) PANASKAN KUALI DAN SAPUKAN SEDIKIT MINYAK
BILA KUALI DAH PANAS, MASUKAN 1/2 SENDUK ADUNAN
DAN DADARKAN SAMPAI MASAK
5) BILA DAH MASAK ANGKAT, LETAKKAN INTI DAN GULUNG.
6) BOLEHLAH DIHIDANGKAN.
SELAMAT MENCUBA .....
TART NANAS HANTARAN
6 days ago
0 comments:
Post a Comment