Pages

15 March 2011

KUIH KETAYAP/ DADAR

 BAHAN BAHAN :
 1 CAWAN TEPUNG GANDUM
 1 BIJI TELUR
 3 HELAI DAUN PANDAN- DI BLENDER DENGAN SEDIKIT AIR
 1 1/2 CAWAN SANTAN
 1 SUDU BESAR MAJERIN DI CAIRKAN
 SEDIKIT GARAM
 SEDIKIT PEWARNA HIJAU

 BAHAN UNTUK INTI :
 1/2 BIJI KELAPA
 1/2 CAWAN GULA MERAH ( IKUT MANIS )
  SEDIKIT AIR
 1 SUDU TEPUNG JAGUNG
 1 HELAI DAUN PANDAN

 CARA CARA :
 UNTUK MEMBUAT INTI :
 1)  MASAK GULA MERAH , AIR DAN DAUN PANDAN SAMPAI GULA HANCUR
 2) KEMUDIAN MASUKAN KELAPA GAUL SAMPAI SEMUANYA SEBATI
 DAN MASUKAN PULA TEPUNG JAGUNG, KACAU SAMPAI PEKAT SEDIKIT, KETEPIKAN
 3) KEMUDIAN SATUKAN KESEMUA  A , KACAU SAMPAI SEBATI, KEMUDIAN TAPIS ATAU BLENDER.
 4) PANASKAN KUALI DAN SAPUKAN SEDIKIT MINYAK
 BILA KUALI DAH PANAS, MASUKAN 1/2 SENDUK ADUNAN
 DAN DADARKAN SAMPAI MASAK
 5) BILA DAH MASAK ANGKAT, LETAKKAN INTI DAN GULUNG.
 6) BOLEHLAH DIHIDANGKAN.

 SELAMAT MENCUBA .....

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim