BAHAN- BAHAN
3 ekor ikan kembung - disiang dan di bersihkan
3 ulas bawang merah
2 ulas bqwang putih
2 cm halia
10 biji cili kering
3 cm belacan
2 cm kunyi hidup
2 sudu besar lada hitam
2 batang serai - diketuk
1 sudu teh halba
daun kesum
bunga kantan
air asam jawa secukupnya
garam dan gula
CARA CARA
1) Bawang merah, bawang putih ,halia, cili kering, belacan, lada hitam dan
kunyit hidup diblender halus.
2) Panaskan minyak tumis halba, masukkan bahan blender dan juga serai
3) Masak sampai garing dan pecah minyak.
4) Masukkan air asam secukupnya.
5) Masukkan ikan garam dan gula. Masukkan juga
bunga kantan dan daun kesum.
6) Masak sampai pekat, dan bolehlah dihidangkan.
(Sekiranya suka boleh masukkan terung atau kacang bendi)
( Saya masukkan timun sebab timun aje yang ade dalam peti ais)
,
TART NANAS HANTARAN
6 days ago
0 comments:
Post a Comment