Pages

21 February 2011

ASAM PEDAS MELAKA

BAHAN- BAHAN
 3 ekor ikan kembung - disiang dan di bersihkan
 3 ulas bawang merah
 2 ulas bqwang putih
 2 cm halia
 10 biji cili kering
 3 cm belacan
 2 cm kunyi hidup
 2 sudu besar lada hitam
 2 batang serai - diketuk
 1 sudu teh halba
 daun kesum
 bunga kantan
 air asam jawa secukupnya
 garam dan gula

 CARA CARA
 1) Bawang merah, bawang putih ,halia, cili kering, belacan, lada hitam dan
 kunyit hidup diblender halus.
 2) Panaskan minyak tumis halba, masukkan bahan blender dan juga serai
 3) Masak sampai garing dan pecah minyak.
 4) Masukkan air asam secukupnya.
 5) Masukkan ikan garam dan gula. Masukkan juga
 bunga kantan  dan daun kesum.
 6) Masak sampai pekat, dan bolehlah dihidangkan.

 (Sekiranya suka boleh masukkan terung atau kacang bendi)
 ( Saya masukkan timun sebab timun aje yang ade dalam peti ais)


,

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim