BAHAN-BAHAN
1 bungkus tepung beras( SAYA GUNA CAP TERATAI)
2 cawan nasi putih
4 1/2 cawan santan
1 sudu teh garam
1 bungkus ibu roti( mauripan)
3 sudu makan gula pasir
CARA- CARA
1) Nasi di blender dengan 1 cawan santan dan garam sampai halus.
2) Tepung beras, ibu roti serta gula di gaul sebati, kemudian masukkan baki santan
3) Gaul semua bahan sampai sebati.
4) Kemudian masukkan pula nasi yang telah di blender tadi.
5) Gaulkan lagi agar semua bahan benar benar sebati.
6) Simpan adunan sampai naik atau sekurang kurangnya 2 jam.
7)Panaskan kuali sapukan sedikit minyak dan masukkan adunan
8)Untuk cepat masak saya tutup kuali dengan tutup periuk
RESEPI INI SAYA BELAJAR DI KELAS MASAKAN
( KEMAS) DI AU 3 KERAMAT( DEWAN DEPAN SEK KEB AU
KERAMAT)
RESEPI OLEH: CIKGU ROSINAH BTE MOHD ISA
LAGI SATU UTK PERINGATAN GUNAKAN BEKAS YANG
BESAR UNTUK BANCUHAN . JANGAN JADI MACAM SAYA
BEKAS KECIL, HABIS MELIMPAH ADUNAN INI.
DAH LE BUAT 1/2 ADUNAN DAPAT 8 KEPING AJE.
0 comments:
Post a Comment