Pages

20 February 2011

SERABAI


BAHAN-BAHAN
 1 bungkus tepung beras( SAYA GUNA CAP TERATAI)
 2 cawan nasi putih
 4 1/2 cawan santan
 1 sudu teh garam
 1 bungkus ibu roti( mauripan)
 3 sudu makan gula pasir

 CARA- CARA
 1) Nasi di blender dengan 1 cawan santan dan garam sampai halus.
 2) Tepung beras, ibu roti serta gula di gaul sebati, kemudian masukkan baki santan
 3) Gaul semua bahan sampai sebati.
 4) Kemudian masukkan pula nasi yang telah di blender tadi.
 5) Gaulkan lagi agar semua bahan benar benar sebati.
 6) Simpan adunan sampai naik atau sekurang kurangnya 2 jam.
 7)Panaskan kuali sapukan sedikit minyak dan masukkan adunan
 8)Untuk cepat masak saya tutup kuali dengan tutup periuk

 RESEPI INI SAYA BELAJAR DI KELAS MASAKAN
 ( KEMAS) DI AU 3 KERAMAT( DEWAN DEPAN SEK KEB AU
 KERAMAT)

RESEPI OLEH: CIKGU ROSINAH  BTE MOHD ISA
 LAGI SATU UTK PERINGATAN GUNAKAN BEKAS YANG
 BESAR UNTUK BANCUHAN . JANGAN JADI MACAM SAYA
 BEKAS KECIL, HABIS MELIMPAH ADUNAN INI.
 DAH LE BUAT 1/2 ADUNAN DAPAT 8 KEPING AJE.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim