Pages

02 February 2011

KUIH PUTERI AYU

  
 BAHAN- BAHAN
 2 cawan tepung gandum ( Ayak)
 1 sudu baking powder (Ayak)
 2 biji telur
 1 cawan gula
 1 cawan santan
 1 sudu ovellate
 pewarna yang di sukai
 perisa

 1/2 biji kelapa parut putih ( Digaul)
 2 sudu tepung gandum (Digaul)
 sedikit garam (Digaul)
  
 CARA-CARA
 1) Telur dan gula di pukul hingga gula hancur dan kembang.
 2) Kemudian masukkan ovellate, pukul lagi sampai adunan 
 menjadi pekat dan ringan , masukkan pula pewarna dan perisa, pukul lagi.
3) Selepas itu masukkan tepung yang telah  diayak dengan baking  powder sedikit sedikit
 di seli seli dengan santan sampai habis
 4) Tak perlu di pukul, sekadar di gaul sebati dengan senduk saja.
 5) Bila semua dah di gaul sebati simpan sekejap adunan  lebih kurang 5- 10 minit.
 6) Panaskan acuan yang telah di sapu dengan sedikit minyak  lebih kurang 5 minit.
7) Masukkan kelapa putih yang di gaul  garam serta tepung ke dalam acuan.
 8) Tuang adunan dan kukus selama 10 minit. 
 3) Selepas itu masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim