BAHAN- BAHAN
2 cawan tepung gandum ( Ayak)
1 sudu baking powder (Ayak)
2 biji telur
1 cawan gula
1 cawan santan
1 sudu ovellate
pewarna yang di sukai
perisa
1/2 biji kelapa parut putih ( Digaul)
2 sudu tepung gandum (Digaul)
sedikit garam (Digaul)
CARA-CARA
1) Telur dan gula di pukul hingga gula hancur dan kembang.
2) Kemudian masukkan ovellate, pukul lagi sampai adunan
menjadi pekat dan ringan , masukkan pula pewarna dan perisa, pukul lagi.
3) Selepas itu masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder sedikit sedikit
di seli seli dengan santan sampai habis
4) Tak perlu di pukul, sekadar di gaul sebati dengan senduk saja.
5) Bila semua dah di gaul sebati simpan sekejap adunan lebih kurang 5- 10 minit.
6) Panaskan acuan yang telah di sapu dengan sedikit minyak lebih kurang 5 minit.
7) Masukkan kelapa putih yang di gaul garam serta tepung ke dalam acuan.
8) Tuang adunan dan kukus selama 10 minit.
3) Selepas itu masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder
0 comments:
Post a Comment