BAHAN BAHAN:
2 BUNGKUS SERBUK AGAR AGAR( 26 GM)
1300 LITER AIR
450 GM GULA
135 GM MENTEGA
8 BIJI TELUR GRED B
1 TIN SUSU CAIR
2 SUDU MAKAN TEPUNG CASTARD
1 SUDU TEH VANILA
PEWARNA YANG DISUKAI
CARA CARA:
1) AGAR AGAR, AIR, GULA DIMASAK HINGGA SEMUANYA HANCUR
KETEPIKAN
2) TELUR DIPUKUL KEMBANG MASUKKAN SUSU DAN TEPUNG
CUSTER KACAU SEBATI DAN TAPIS.
3) KEMUDIAN MASUKKAN KE DALAM AGAR AGAR TADI.
4) KACAU SAMPAI MENDIDIH DAN AGAK PEKAT SEDIKIT.
5) MASUKKAN MENTEGA DAN VANILA.
6) PADAMKAN API DAN BAHAGI PADA 3 BAHAGIAN DAN WARNAKAN
MENGIKUT PILIHAN.
7) KEMUDIAN DENGAN MENGGUNAKAN CAWAN , TUANGKAN SATU
CAWAN ADUNAN DITENGAH TENGAH LOYANG,
8) DI IKUTI DENGAN ADUNAN KE DUA DIATAS ADUNAN PERTAMA
DAN ADUNAN KE TIGA DI ATAS ADUNAN KE DUA
9) BUATLAH SAMPAI SEMUANYA HABIS DAN SEJUKKAN.
0 comments:
Post a Comment