Pages

28 February 2011

PUDING PELANGI

 
BAHAN BAHAN:
 2 BUNGKUS SERBUK AGAR AGAR( 26 GM)
 1300 LITER AIR
 450 GM GULA
 135 GM MENTEGA
 8 BIJI TELUR GRED B
 1 TIN SUSU CAIR
 2 SUDU MAKAN TEPUNG CASTARD
 1 SUDU TEH VANILA
 PEWARNA YANG DISUKAI

 CARA CARA:
 1) AGAR AGAR, AIR, GULA DIMASAK HINGGA SEMUANYA HANCUR
 KETEPIKAN
 2) TELUR DIPUKUL KEMBANG  MASUKKAN SUSU DAN TEPUNG
 CUSTER KACAU SEBATI DAN TAPIS.
 3) KEMUDIAN MASUKKAN  KE DALAM AGAR AGAR TADI.
 4) KACAU SAMPAI MENDIDIH DAN AGAK PEKAT SEDIKIT.
 5) MASUKKAN MENTEGA DAN VANILA.
 6) PADAMKAN API DAN BAHAGI PADA 3 BAHAGIAN DAN WARNAKAN
 MENGIKUT PILIHAN.
 7) KEMUDIAN DENGAN MENGGUNAKAN CAWAN , TUANGKAN SATU
 CAWAN ADUNAN DITENGAH TENGAH LOYANG,
 8) DI IKUTI DENGAN ADUNAN KE DUA DIATAS ADUNAN PERTAMA
DAN ADUNAN KE TIGA DI ATAS ADUNAN KE DUA
 9) BUATLAH SAMPAI SEMUANYA HABIS DAN SEJUKKAN.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim