Pages

16 February 2011

MUFFIN COKLAT





BAHAN-BAHAN:
 1/2 cawan mentega
 1/2 cawang minyak jagung
 1 1/4 cawan gula perang
 3 biji telur
200 ml susu segar( coklat)
 2 1/2 cawan tepung gandum
 1 sudu teh soda bikarbonat
 1 sudu teh baking powder
 3 sudu makan serbuk koko
 sedikit coklat chip untuk hiasan.

 CARA- CARA
 1) Terlebih dahulu panaskan oven pada suhu 180 selama 15minit.
 2) Pukul mentega, minyak jagung dan gula perang sampai sebati.
 3) Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul lagi.
 4) Tepung gandum, soda, serbuk koko dan baking powder di ayak
 dan di campurkan ke dalam adunan tadi sedikit sedikit
 5) Kemudian campurkan susu segar berselang seli dengan tepung sampai  adunan sebati.
 6) Paipkan adunan 3/4 ke dalam cup  kertas. Hias dengan chip coklat di atasnya.
 7)  Siap untuk dibakar. Bakar selama 20 minit

 Adunan muffin tak perlu di pukul terlalu lama.
 sekadar digaul agar semuanya sebati.

 Resepi  ini asalnya dari blog BABY CAKES 2U
 THANKS 4 SHARING D RECEIPIES
 BEST!!!... SEDAPPP....

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim