BAHAN- BAHAN:-
500 gm beras basmati
5 sudu makan minyak sapi
250 ml susu cair
air secukupnya
sedikit pewarna kuning
sedikit pewarna hijau
sedikit pewarna merah
BAHAN MENUMIS:
6 kuntum bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
4 cm kulit kayu manis
8 biji buah pelaga
2 helai daun pandan
BAHAN GILING:
5 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
3 cm halia
CARA MEMASAKNYA:
1) Panas minyak sapi dan tumiskan bahan menumis dan bahan giling
hingga naik bau.
2) Kemudian masukkan susu cair dan air secukupnya.
3) Setelah mendidih, masukkan beras dan biar hingga kering.
4) Setelah nasi tadi kering buatkan berberapa lubang dengan
menggunakan sudu.
5) Masukkan pewarna di dalam setiap lubang.
6) Biar kan di atas api sehingga betul betul kering dan masak.
7) Kacau pelahan- pelahan sehingga semua warna tadi sebati.
8) Bolehlah dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment