Pages

31 January 2011

PUDING SAGU GULA MERAH

 





     BAHAN-BAHAN A:
    200 gm sagu
    500 ml air
    Sedikit Pewarna (jika suka)

    BAHAN B:
    500 ml santan
    100 gm gula
    100gm tepung kastard
    100 gm krim jagung

    BAHAN C:
    200 gm gula merah
    100 gm  gula putih
    400 ml air

    HIASAN:
    1 biji ceri merah


    CARA MEMBUAT BAHAN A:
    1) Panas air hingga mendidih. Bersihkan sagu dan masukkan kedalam air mendidih.
     Masak hingga sagu jernih. angkat dan cuci hingga kanjinya hilang.
    Masukkan kedalam bekas dan biarkan sejuk.

    CARA MEMBUAT BAHAN B:
    Panaskan santan dan gula sampai mendidih. Masukkan tepung kastard kacau hingga sebati.
    Campurkan  krim jagung  padam api dan biarkan sejuk.

    CARA MEMBUAT BAHAN C:
    Campurkan semua bahan C dan masak hingga pekat.
    Kemudian  sejukkan. Ambil bahan B masukkan dalam mangkuk kecil kecil
    Keluarkan sagu letak atas bahan  B kemudian curakhkan bahan C
    Hias dengan ceri.

    0 comments:

    Post a Comment

    Powered by Blogger.

    Hasiah Hashim