BAHAN-BAHAN A:
200 gm sagu
500 ml air
Sedikit Pewarna (jika suka)
BAHAN B:
500 ml santan
100 gm gula
100gm tepung kastard
100 gm krim jagung
BAHAN C:
200 gm gula merah
100 gm gula putih
400 ml air
HIASAN:
1 biji ceri merah
CARA MEMBUAT BAHAN A:
1) Panas air hingga mendidih. Bersihkan sagu dan masukkan kedalam air mendidih.
Masak hingga sagu jernih. angkat dan cuci hingga kanjinya hilang.
Masukkan kedalam bekas dan biarkan sejuk.
CARA MEMBUAT BAHAN B:
Panaskan santan dan gula sampai mendidih. Masukkan tepung kastard kacau hingga sebati.
Campurkan krim jagung padam api dan biarkan sejuk.
CARA MEMBUAT BAHAN C:
Campurkan semua bahan C dan masak hingga pekat.
Kemudian sejukkan. Ambil bahan B masukkan dalam mangkuk kecil kecil
Keluarkan sagu letak atas bahan B kemudian curakhkan bahan C
Hias dengan ceri.
0 comments:
Post a Comment