500 gm tepung beras
1 cawan gula
2 cawan tapai nasi
1 peket eno
1/2 biji kelapa parut (putih
sedikir garam
3 1/2 cawan air
CARA CARA-
1) Satukan tepung beras, gula, tapai nasi, dan air.
2) Blender semuanya sampai halus dan sebati.
3) Tapis adunan tadi, peram selama 8 jam atau semalaman.
4) Selepas 8 jam adunan akan kelihatan berbuih- buih menandakan ia
sedia untuk dikukus
6) Masukan satu peket eno dan kacau adunan tadi sehingga kelihatan gebu.
7) Biarkan adunan sekejap lebih kurang 5 minit.
8) Panaskan bekas kukus dan letakan acuan plastik kecil
9) Bila air dah mendidih tuangkan adunan tadi dan kukus selama 15 minit.
10) Bila masak hidangkan dengan kelapa yang dicampur sedikit garam.
0 comments:
Post a Comment