BAHAN- BAHAN.
1 ekor ayam
10 tangkai cili kering (dikisar)
4 biji tomato ( dikisar)
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan gajus- digoreng.
1 tangkai daun ketumbar- dipotong- potong
10 ulas bawang merah ( di tumbuk halus)
6 ulas bawang putih (di tumbuk halus)
4 cm halia (di tumbuk halus)
4 batang serai - (diketuk)
1 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa.
CARA- CARA
1) Ayam dipotong dan dibersihkan.
2) Gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit, goreng separuh masak.
3) Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk sampai wangi.
4) Kemudian masukan cili kering yang di kisar dan serai yang diketuk.
5) Biar garing sedikit baru masukan gajus, sos tomato dan tomato kisar.
6) Kemudian masukan ayam, garam, gula dan 1 cawan air.
7) Biarkan mendidih dan kuahnya pekat sedikit baru masukkan daun ketumbar.
8) Tutup api dan boleh lah di hidangkan.
0 comments:
Post a Comment