Pages

29 January 2011

AYAM MASAK TOMATO


BAHAN- BAHAN.
 1 ekor ayam
 10 tangkai cili kering (dikisar)
 4 biji tomato ( dikisar)
 1/2 cawan sos tomato
 1/2 cawan gajus- digoreng.
 1 tangkai daun ketumbar- dipotong- potong
 10 ulas bawang merah ( di tumbuk halus)
6 ulas bawang putih (di tumbuk halus)
 4 cm halia (di tumbuk halus)
 4 batang serai - (diketuk)
 1 cawan air
 Sedikit minyak untuk menumis
 gula dan garam secukup rasa.

  CARA- CARA
 1) Ayam dipotong dan dibersihkan.
 2) Gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit, goreng separuh masak.
 3) Panaskan minyak dan tumis bahan  yang ditumbuk sampai wangi.
 4) Kemudian masukan cili kering  yang di kisar dan serai yang diketuk.
 5) Biar garing sedikit baru masukan gajus, sos tomato dan tomato kisar.
 6) Kemudian masukan ayam, garam, gula dan  1 cawan air.
 7) Biarkan mendidih dan kuahnya pekat sedikit  baru masukkan daun ketumbar.
 8) Tutup api dan boleh lah di hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim