Pages

30 January 2011

PUDING CARROT

BAHAN-BAHAN
 2 batang carrot yang sedang
 2 cawan tepung jagung
 1 3/4 cawangula pasir
 5 1/2cawan air (termasuk air laici)
 1tin buah laici ( laici dalam tin) ( dipotong halus halus)

 CARA-CARA
 1) Lobak merah dibuang kulit, potong halus dan diblender dengan 1 cawan air
 2) Tepung jagung, gula dan lobak merah tadi di campurkan dengan kesemua.
 lebihan air.
 3) Kacau sebati kemudian masak atas api hingga pekat dan berkilat.
 4) Kemudian masukkan laici yang di potong halus.
 5) Tuang dalam cup yang kecil  kecil. ( tuang separuh je, jangan penuh)

BAHAN-BAHAN SOS
 6 cawan santan pekat
 3/4 cawan tepung jagung
 garam
.
 CARA - CARA
 1) Satukan kesemua bahan.
 2) Kacau diatas api sehingga pekat dan berkilat.
 3) Angkat dan tuangkan keatas adunan yang dah disiapkan tadi.
 4) Sejukan di luar atau di dalam peti ais  
 

 

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim