Pages

16 January 2011

PIZZA SARDIN


BAHAN-BAHAN A:-
500gm tepung gandum
3 sudu makan yis (Mauripan)
1 1/2 cawan air
2 sudu minyak masak
2 sudu gula
1 sudu kecil garam

BAHAN - BAHAN B:-
1 tin sardin saiz besar (Asingkan kuah dari isinya)
1 cawan sayur campur
2 biji bawang besar - di hiris
3 ulas bawang putih- di hiris
3 sudu minyak masak
1 sudu besar oregano
2 sudu besar serbuk lada hitam ( kalau nak pedas lebihkan )

BAHAN-BAHAN C:-
3 biji tomato ( dipotong bulat )
1 biji cili banggala ( dibelah 4 n di hiris nipis )
1 tin cendawan butang ( dihiris nipis )

BAHAN-BAHAN SOS
Cili sos secukupnya di kacau sebati
dengan kuah sardin

BAHAN BAHAN UNTUK DI PAIPKAN ATAS PIZZA
Mayonis secukupnya
Cili sos secukupnya

CARA-CARA:-
1) Satukan yis dan gula dengan 1/2 cawan air. Biar kembang
2) Tepung dan garam gaul sebati. Kemudian masukkan minyak dan tuangkan yis yang dibancuh dengan air tadi sedikit-sedikit.
3) Kemudian tuangkan air selebihnya sampai habis. Uli sehingga licin dan lembut ( uli dalam 15 minit ).
4) Simpan doh ini lebih kurang 20minit atau sehingga naik.
5) Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu. Masukkan sayur campur bersama.
6) Masukkan sardin dan hancur hancurkan, masukkan juga serbuk lada hitam, oregano dan garam.
7) Masak biar kering sedikit, padamkan api.
8) Ambil  doh pizza dan bahagikan kepada beberapa bahagian, kemudian leperkan di atas tutup periuk atau loyang. ( jangan tebal sangat ).
9) Ambil cili sos, campurkan dengan kuah sardin. Kacau sebati kemudian sapu atas pizza
10) Kemudiam taburkan sardin yang dimasak tadi.
11) Susun pula dengan bawang, tomato, cendawan  dan cili banggala.
12) Paipkan cili sos dan mayonis di atas pizza tadi
12) Tunggu 10-15 minit baru bakar pada suhu 180 selama 15-20 minit.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim