BAHAN BAHAN-
300 gm daging
2 biji peria
1 bungkus rempah kari daging
10 biji bawang merah (ditumbuk halus)
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1.2 sm halia (ditumbuk halus)
1 gelas santan
sedikit asam jawa
1 senduk minyak masak
gula, garam dan serbuk perasa
CARA CARA
1) Peria dibuang empulurnya, kemudian dipotong. Setelah itu di rendam dalam air
panas dan sedikit garam selama 5 minit.
2) Daging dipotong 5 cm dibersihkan dan di toskan
3) Masukankan daging, rempah kari daging dan bahan bahan yang telah tumbuk halus
tadi kedalam bekas, gaul hingga sebati. Perap selama 5 minit.
4) Masukkan minyak dalam periuk dan tumiskan daging yang diperap tadi.
5) Kacau hingga garing,kemudian ditutup sekejap periuk dengan penutupnya.
6) Buka tutup periuk , bila dah pecah minyak, masukkan santan
peria, garam gula air asam dan serbuk perasa.
7) Kacau hingga mendidih dan bolehlah di hidangkan .
TART NANAS HANTARAN
6 days ago
0 comments:
Post a Comment