Pages

22 January 2011

KARI PERIA BERDAGING

BAHAN BAHAN-
300 gm daging
 2 biji peria
 1 bungkus rempah kari daging
 10 biji bawang merah (ditumbuk halus)
 2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
 1.2 sm halia (ditumbuk halus)
 1 gelas santan
 sedikit asam jawa
 1 senduk minyak masak
 gula, garam dan serbuk perasa
 
 CARA CARA
 1) Peria dibuang empulurnya, kemudian dipotong.  Setelah itu di rendam dalam air
 panas dan sedikit garam selama 5 minit.
 2) Daging dipotong 5 cm dibersihkan dan di toskan
 3) Masukankan daging, rempah kari daging dan bahan bahan yang telah tumbuk halus
 tadi kedalam bekas, gaul hingga sebati. Perap selama 5 minit.
 4) Masukkan minyak dalam periuk dan tumiskan daging yang diperap tadi.
 5) Kacau hingga garing,kemudian ditutup sekejap periuk dengan penutupnya.
 6) Buka tutup periuk , bila dah pecah minyak, masukkan santan
 peria, garam gula air asam dan serbuk perasa.
 7) Kacau hingga mendidih dan bolehlah di hidangkan .

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim