BAHAN-BAHAN:-
1 cawan gula - jadikan gula hangus dgn 1 cawan air
1 cawan majerin @ mentega
3 cawan tepung gandum
2/3 cawan susu cair @ bancuhan susu tepung
1 sudu besar soda bicarbonate
CARA-CARA:-
1. Masak gula hangus. Semasa masih panas, masukkan majerin. Kacau sampai majerin cair, tutup api.
2. Kcau gula bersama telur sampai gula hancur n telur berbuih.( sy gna mixer je).
3. Masukkan soda bicarbonate n pukul 5 saat.
4. Masukkan gula hangus bercampur marjerin tadi n pukul lg 3 saat je.
5. Campurkan tepung, gaul rata. Akhir skali masukkn susu, pukul sebati.
6. Panaskan air dalam pengukus, sementara tu sapu marjerin dalam acuan. Masukkan adunan hingga 1/3 acuan je.(ia sangat mengembang) Bila air kukusan mendidih, kukuslah apam selama 15 minit.
7. Sedap gak dimakan bersama kelapa parut bercampur garam.
( SY PERAP ADUNAN SELAMA 10-15 MINIT, KEMUDIAN BARU KUKUS. )
( RESEPI ASAL DARIPADA KAKBESAH )
0 comments:
Post a Comment