Pages

06 January 2011

SAMBAL IKAN KEMBUNG MANGGA MUDA.


BAHAN-BAHAN:-
5 Ekor ikan kembung ( di goreng )
7 Biji cili merah
5 Biji cili padi
2 Inci belacan ( dibakar )
2 Biji mangga muda ( dikupas dan dicincang kasar )
1 Biji bawang besar ( potong bulat2 )
3 Ulas bawang putih ( dihiris halus )

CARA-CARA:-
1. Tumbuk cili merah, cili padi dan garam hingga hampir lumat.
2. Masukkan belacan, gula, mangga muda dan tumbuk lagi sehingga keluar jusnya.
3. Panaskan sedikit minyak lebihan ikan goreng.
4. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
5. Kemudian masukkan sambal mangga tadi.
6. Gaul sebentar, kemudian masukkan ikan goreng.
7. Bila semuanya sebati, bolehlah dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim