Pages

23 January 2011

ROTI KACANG MERAH



BAHAN BAHAN-
 500 gm tepung gandum berprotien tinggi
 7 gm yis kering ( MAURIPAN)
 80 gm mentega tanpa garam (suhu bilik)
 1 biji telur - di pukul kembang
 100 ml susu rendah lemak
 20 ml air suam
 50 gm gula kastor
 50 gm tepung untuk ditabur
 inti kacang merah secukupnya
 
 CARA CARA
 1) Campurkan susu rendah lemak dan air ketepikan.
 2) Dalam mangkuk besar masukan tepung. Buat lubang  ditengah
 3) Masukan yis kering, gula kastor dan susu tadi dibahagian tengah lubang.
 4) Biarkan selama 5 minit. Gaulkan kesemua bahan dengan tepung. Uli sampai semuanya sebati
 5) Tabur tepung atas permukaan yang licin uli lagi sampai adunan licin dan tak melekat di tangan.
 6) Tutup adunan dengan tuala lembab biarkan doh naik dua kali ganda.
 7) Setelah naik  tumbuk sekali, uli lagi selama 5 hingga 6 minit.
 8) Kemudian bolehlah bentukkan bulat bulat isikan inti kacang merah.
 9) Susun di atas dulang pembakar yang di sapukan  dengan sedikit mentega.
 10) Rehatkan 10 minit baru dibakar. suhu 170-180 selama 20 minit
  (  jika  suka anda boleh sapukan telur atau mentega diatas doh sebelum dibakar)

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Hasiah Hashim