BAHAN BAHAN-
500 gm tepung gandum berprotien tinggi
7 gm yis kering ( MAURIPAN)
80 gm mentega tanpa garam (suhu bilik)
1 biji telur - di pukul kembang
100 ml susu rendah lemak
20 ml air suam
50 gm gula kastor
50 gm tepung untuk ditabur
inti kacang merah secukupnya
CARA CARA
1) Campurkan susu rendah lemak dan air ketepikan.
2) Dalam mangkuk besar masukan tepung. Buat lubang ditengah
3) Masukan yis kering, gula kastor dan susu tadi dibahagian tengah lubang.
4) Biarkan selama 5 minit. Gaulkan kesemua bahan dengan tepung. Uli sampai semuanya sebati
5) Tabur tepung atas permukaan yang licin uli lagi sampai adunan licin dan tak melekat di tangan.
6) Tutup adunan dengan tuala lembab biarkan doh naik dua kali ganda.
7) Setelah naik tumbuk sekali, uli lagi selama 5 hingga 6 minit.
8) Kemudian bolehlah bentukkan bulat bulat isikan inti kacang merah.
9) Susun di atas dulang pembakar yang di sapukan dengan sedikit mentega.
10) Rehatkan 10 minit baru dibakar. suhu 170-180 selama 20 minit
( jika suka anda boleh sapukan telur atau mentega diatas doh sebelum dibakar)
0 comments:
Post a Comment