BAHAN-BAHAN ( A ) :-
4 ekor ikan keli
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
1. Basuh ikan hingga bersih.
2. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Bakarkan ikan tersebut.
BAHAN-BAHAN ( B ) :-
1 sudu minyak masak
1 helai daun kunyit
2 batang serai ( diketuk )
2 keping asam keping
2 cawan pati santan
Sedikit garam
Sedikit gula
BAHAN-BAHAN ( KISAR ) :-
10 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
1 cm cekur
CARA-CARA:-
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Setelah itu, masukkan daun kunyit bersama serai.
4. Kacau rata, biarkan sebentar.
5. Apabila sudah sebati, masukkan ikan keli yang sudah dibakar.
6. Masukkan juga asam keping, pati santan, garam dan gula.
7. Masak hingga pekat.
0 comments:
Post a Comment