1 ADUNAN BOLEH MENGHASILKAN 6-7 BIJI KUIH ( MENGIKUT SAIZ ACUAN )
BAHAN-BAHAN:-
6 biji telur
2 cawan air pandan ( lebih kurang 5-6 helai )
2 cawan santan pekat
3 cawan tepung gandum ( kurangkan 2-3 sudu )
1 1/2 cawan gula
4 sudu besar minyak sapi
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam
Sedikit bijan
CARA-CARA:-
1. Gula dan telur dipukul hingga kembang.
2. Masukkan air pandan, santan pekat dan garam. Gaul sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis, kemudian masukkan pula minyak sapi.
4. Pukul lagi sampai adunan menjadi mesra.
5. Jika adunan bergentel, tapiskan. Perap selama 30minit.
6. Panaskan acuan dengan 2 sudu minyak sapi selama 15minit.
7. Kemudian taburkan bijan, tuangkan adunan sama paras dengan acuan.
8. Bakar selama 40minit.
0 comments:
Post a Comment