2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan gula putih
3 sudu gula (utk buat gula hangus)
3 sudu gula (utk buat gula hangus)
4 cawan air
1/2 camca kapur
Sedikit garam
CARA-CARA:-
1. 3 sudu gula dihanguskan.
2. Kemudian masukkan 3/4 cawan air panas.
3. Kacau sampai gula larut dan sejukan.
4. Kemudian satukan tepung gandum, tepung ubi, kapur, gula putih dan garam.
5. Gaul sebati, tuangkan air dan cairan gula hangus tadi.
6. Tapis adunan.
7. Panaskan air dalam kukusan. Bila air mendidih, sapukan loyang dengan sedikit minyak.
8. Panaskan loyang sekejap, kemudian masukankan adunan tadi.
9. Kukus sampai masak.
10. Bila masak, sejukkan. Potong dan gaul dengan kelapa yang dicampurkan garam.
Selamat mencuba!!
0 comments:
Post a Comment