BAHAN-BAHAN ( BAWAH ):-
1 1/2 cawan beras pulut
150 ml santan
1 helai daun pandan
Sedikit garam
BAHAN-BAHAN ( ATAS ):-
60 gm tepung gandum
100 gm gula
250 gm santan pekat
50 gm jus pandan
1/2 sudu tepung jagung
2 biji telur
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau
CARA-CARA:-
1. ( BAWAH ) - Beras pulut dibasuh dan rendamkan selama 2-3 jam. Toskan.
2. Masukkan pulut ke dalam loyang yang dialas dengan plastik.
3. Masukkan santan + garam ( santan hendaklah sama paras dengan pulut ).
4. Masukkan daun pandan, kukus selama 20minit.
5. ( ATAS ) - Campurkan gula, telur dan garam. Kacau / pukul sebati.
6. Masukkan santan, jus pandan dan pewarna. Kacau lagi.
7. Masukkan pula tepung gandum dan tepung jagung, kacau sampai semuanya sebati.
8. Tapiskan adunan, simpan sekejap.
9. Tekan pulut yang telah dikukus tadi menjadi padat, kukus semula selama 5minit.
10. Tuang bahagian atas dan kukus selama 20minit atau hingga masak.
11. Bila sejuk, angkat kuih bersama plastik lapik tadi sebelum dipotong.
0 comments:
Post a Comment